15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.razhevo-konare.com 300 true

Трифон Зарезан

0 Comments

Има една държава в света, която няма като нашите реки, като нашите равнини и като нашия климат, но има министерство на щастието. То  се грижи всички хора  там да бъдат щастливи! Държавата се казва кралство Бутан.

Искам да ви кажа, че и ние в Ръжево Конаре  сме оригинални като бутанците. Нямаме нито един декар лозе, но празнуваме Трифон Зарезан по-добре отколкото други села, в които лозарството е основен поминък.   Толкова добре го празнуваме, че празникът ни е описан в книгата „Записки от селската кръчма“. И сме дадени за пример.

На 14.02.2020г. в 11.00ч.  се събрахме група почитатели на празника Трифон Зарезан и се отправихме към лозовия масив на Димитър Димитров. Стопанинът ни очакваше с печено мезе, баница и червено вино. Подрязахме символично част от лозите, уважихме почерпката на домакина  и се отправихме към вече подредените и очакващи ни маси, димящи скари и червено вино.

Кметът Димитър Гинов поздрави всички присъстващи с празника, пожела, здраве и берекет през годината и каза : „ Който не може да яде и да пие, той не може и да работи! Радвам се, че  сте такива  работливи и весели. Защото много работа ни чака. Но за работата – утре.  Днес е празник”.

С любезното съдействие на Пенко Вичев бе осигурена безвъзмездно музика, която допринасяше за доброто настроение.

Вокалните групи Детелина и Групата за автентичен фолклор поздравиха всички  с песни за празника.

В условията на пълна анонимност се проведе конкурс  за най – добро домашно мезе. В него взеха участие 6 от жителите на селото.  Жури в състав Иван Гинов, Христо Гергински  и Христо Ангелов след направена дегустация единодушно направи следното класиране – 1 място – Керана Гинова, получи награ

да изрисувана дървена дъска за рязане и месарски нож, 2 място – Иванка Ботовска наградена с изрисувана дървена дъска и тирбушон и 3 място Златан Тончев награден с  изрисувана дървена дъска. Утешителни награди тирбушон за вино получиха останалите участници в конкурса.

 

Тук е мястото да благодарим на  Мина Йончева, която с голямо желание и професионализъм  изрисува подаръците.

Топлото и слънчево време също допринесе за доброто настроение и всички се хванаха на хорото.

Previous Post
Капачки за бъдеще

0 Comments

Leave a Reply